Mar 2014
Het principe van een zonneboiler gaat als volgt: we benutten de warmte van de zon voor de productie van sanitair warm water. In onze streken levert de zon immers voldoende energie om 60% van de behoefte aan sanitair warm water van een doorsnee gezin op te vangen.
Een zonnecollector op het dak vangt de zonnestralen op waardoor de absorptieplaat warm wordt, deze warmte wordt dan verdeeld over een netwerk van fijne buizen. In deze buizen stroomt een warmtegeleidende vloeistof zoals glycol. Deze vloeistof stroomt verder tot het in het buffervat (boiler) aankomt, hier wordt door een spiraalvormige warmtewisselaar de warmte afgegeven aan het water in de boiler. Eenmaal de vloeistof haar warmte heeft afgegeven keert ze terug naar de zonnecollectoren op het dak. Indien de temperatuur van de zonnecollector lager is dan het water in de boiler, dan valt de circulatiepomp stil. Bij voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot 90°C. De zonnecollectoren zelf kunnen warmer worden, de circulatiepomp stopt met werken zodat het water in het buffervat niet gaat koken.
De kostprijs van een zonnecollector is afhankelijk van zijn collectoroppervlak en het boilervolume. Zo kost een zonneboiler met een collectoroppervlak van 4 m² en een boiler van 250 rond de 4500€ incl. BTW en plaatsing.