fbpx

Zonnepark voor productie van energie, demiwater en waterstof

Apr 2019

In Nieuwegein, Nederland bouwen ze volgend jaar een zonnepark om een volledige woonwijk te voorzien van alle nodige energie. De zonnepanelen worden zelfs gebruikt om water op te vangen, om vervolgens demiwater en waterstof te kunnen produceren. Ze willen dit ambitieus project afwerken tegen 2025.

Volledige energievoorziening door zon en water

Volgend jaar start men met de bouw van een zonnepark om een woonwijk van maar liefst 900 huizen te voorzien van alle nodige energie. De panelen dienen ook als opvangmiddel voor regenwater, om daaruit vervolgens waterstof te kunnen produceren. Verschillende experts beschouwen waterstof als dé brandstof van de toekomst. De details van dit project vind je terug in Solar Power to the People. Dit boek werd gratis uitgebracht en verdiept zich in duurzame energie, op lokale schaal, maar zelfs ook op globaal niveau.

 

Productie van demiwater en waterstof uit regenwater

Door het grote oppervlak van het zonnepark kunnen aanzienlijke hoeveelheden water worden opgevangen. Dit water kan men vervolgens gebruiken voor de productie van demiwater. Dit is in feite water dat ontdaan is van mineralen en zouten en andere verontreinigingen. Denk bijvoorbeeld aan het water die je gebruikt in een strijkijzer, wasmachine of vaatwasser. Een deel van dit demiwater kan men vervolgens inzetten voor de productie van waterstof a.d.h.v. elektrolyse. De zonnepanelen kunnen hiervoor de nodige energie leveren. Tijdens dit eenvoudig scheikundig proces brengt men twee elektroden in het water. Bij een bepaald spanningsverschil ontstaat uiteindelijk waterstof aan de ene elektrode en zuurstof aan de andere. Waterstof wordt aanzien als dé toekomstige groene brandstof, aangezien het enige verbrandingsproduct water is. Waterstof kan men dan bijvoorbeeld gebruiken om auto’s en bussen op te laten rijden.

Ondergrondse warmteopslag

We kunnen ook een deel van de geproduceerde energie gebruiken om batterijen in auto’s of huizen op te laden. We kunnen de energie zelfs in de grond opslaan. Men kan bijvoorbeeld een warmtepomp inzetten om tijdens de zomer grondwater op te warmen, om deze tijdens de winter terug in te zetten.

Ben je geïnteresseerd in dergelijke ambitieuze energieprojecten? Heb je vragen omtrent jouw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Neem gerust een kijkje op onze website (www.mijnEPB.be) of contacteer ons voor advies op maat.

 

Afbeelding: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/13/wijk-in-nieuwegein-draait-straks-op-zonne-energie-en-regenwater-14005259-a1580997

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be