fbpx

EPC Niet Residentieel voor publieke gebouwen

Het is steeds de verantwoordelijkheid van de eigenaar, erfpachter, opstalhouder of diens gevolmachtigde om een EPC voor zijn niet-residentiële gebouweenheden op te laten maken.

  • In Vlaanderen is het verplicht om bij verkoop of verhuur van niet-residentiële gebouwen, waaronder publieke gebouwen, te beschikken over een Energieprestatiecertificaat (EPC) NR.
  • Vanaf eind 2024 geldt deze verplichting voor alle niet-residentiële publieke gebouwen met een oppervlakte groter dan 500 m². Het EPC NR geeft informatie over de energieprestaties van het gebouw en moet opgesteld worden door een energiedeskundige type D.
  • Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 5 jaar en moet vernieuwd worden bij ingrijpende energetische renovaties of verbouwingen.
EPCNR publieke gebouwen niet residentieel

Wat moet ik weten als eigenaar?

Tegen wanneer moet ik dit in orde brengen?

Hieronder vindt u een tijdlijn die de gemaakte timings teruggeeft met de bijhorende verplichtingen. Deze nieuwe wetten komen doordat Vlaanderen streeft naar koolstofneutraliteit voor niet-residentiële gebouwen tegen 2050 en hiervoor verplichtingen heeft ingevoerd voor grondige renovaties om dit doel te bereiken.

Welke voorbereiding is vereist voor uw energieprestatielabel?

Om een energieprestatiecertificaat (EPC) te kunnen verkrijgen, is het nodig om gegevens te verzamelen over uw energieverbruik gedurende ten minste één kalenderjaar.
Als u bijvoorbeeld in januari 2024 een EPC wilt laten opstellen, moet u metingen hebben die uiterlijk in januari 2023 zijn gestart.
Het is daarom verstandig om nu te onderzoeken welke meters er in uw gebouw aanwezig zijn en welke er nog ontbreken om een nauwkeurig EPC te kunnen verkrijgen..

Ziet u het bos niet door de bomen, neem dan even contact met ons op.

Hoe kunt u als gebouweigenaar uw EPC-certificaat verbeteren?

Om een EPC-certificaat op te maken, heeft u een erkende energiedeskundige nodig. Maar als gebouweigenaar, -gebruiker of -beheerder heeft u zelf ook een belangrijke impact op het eindresultaat.
Hoe meer meetgegevens, stavingsstukken en bewijsmateriaal u aan de energiedeskundige ter beschikking stelt, hoe vlotter en nauwkeuriger het certificaat kan worden opgemaakt. Dit zal de output van het certificaat ook zinvoller maken voor u.

Er is een aanstiplijst (intnerne link naar aanstiplijst-MijnEPB) beschikbaar die alle documenten oplijst die als bewijsstuk kunnen worden gebruikt. Het is dan ook handig om deze lijst te gebruiken als hulpmiddel bij het verzamelen van de benodigde informatie.

Er zijn twee groepen informatie die u moet verzamelen:
  • meetgegevens over het energiegebruik
  • informatie over het gebouw en de installaties voor ruimteverwarming, koeling, sanitair warm water, verlichting, bevochtiging en ventilatie die in het gebouw aanwezig zijn. Als bepaalde eigenschappen niet kunnen worden vastgesteld of gedocumenteerd, dan zal de energiedeskundige gebruik maken van conservatieve aannames zoals vastgelegd in het Inspectie- en meetprotocol.
    Hoe meer detailinformatie beschikbaar is, hoe minder de energiedeskundige zal moeten werken met deze conservatieve aannames en hoe beter de energiescore zal zijn.

Het is dus belangrijk om het plaatsbezoek van de energiedeskundige goed voor te bereiden en zoveel mogelijk informatie op voorhand te verzamelen. Dit zal de vlotte opmaak van het EPC-certificaat ten goede komen.

Zie je het bos niet meer door de bomen? Neem dan contact met ons op.

Welke rol heeft de huurder van het gebouw bij het opstellen van een energielabel?

Het energielabel wordt niet alleen berekend op basis van de energie-efficiëntie van het gebouw, maar ook op basis van het gemeten totale energiegebruik. Dit betekent dat de manier waarop het gebouw gebruikt wordt, ook een grote impact heeft op het resultaat. Daarom is het belangrijk om de gebouwgebruiker te informeren over de geldende EPC-verplichtingen en zijn of haar aandeel in dit verhaal te bespreken.

Naast de gebouweigenaar is ook de gebouwgebruiker verantwoordelijk en verplicht om alle meetdata van nutsmeters, elektriciteitsmeters, gasmeters, warmtemeters en brandstofdebietmeters bij te houden en ter beschikking te stellen voor het opstellen van het EPC NR. Het is dan ook belangrijk om dit tijdig te bespreken.

Het is dus essentieel dat zowel de gebouweigenaar als de gebouwgebruiker hun verantwoordelijkheid nemen bij het opstellen van het energielabel en samenwerken om zo nauwkeurig mogelijk resultaat te behalen.

Bent u op zoek naar een energiedeskundige type D voor uw gebouw?

Zoek niet verder dan MijnEPB! Het is van groot belang om een ervaren energiedeskundige in te schakelen voor deze taak, en bij MijnEPB bieden wij de beste service voor een competitieve prijs.

Onze energiedeskundigen type D zijn gecertificeerd en beschikbaar om u te helpen bij het verbeteren van het label van uw gebouw(en) tot een label A. Maar het gaat niet alleen om de verplichte administratie – ons doel is om u als gebouweigenaar te voorzien van waardevolle informatie en advies om uw energie-efficiëntie te verhogen en kosten te besparen op de lange termijn.

Wanneer u kiest voor MijnEPB, kiest u voor een professionele en persoonlijke aanpak. Onze energiedeskundigen werken nauw met u samen om uw behoeften en verwachtingen te begrijpen, en om u te voorzien van de beste oplossingen voor uw gebouw(en).

Dus waar wacht u nog op? Neem vandaag nog contact op met MijnEPB en ervaar de voordelen van een deskundige energiedeskundige voor uw gebouw(en).

Hoe kan het EPC-certificaat efficiënt worden bijgewerkt na 5 jaar?

Bij de heropmaak van het EPC-certificaat voor niet-residentiële gebouwen moet er elke 5 jaar nieuwe energiemetingen worden verricht en een nieuw energielabel worden bepaald. Om de kostprijs van deze heropmaak te verlagen, kan een deel van het werk bij voorgaande inspecties worden gerecupereerd. Hiervoor kan de energiedeskundige het projectdossier gebruiken, waarin alle invoergegevens voor de bepaling van de energieprestatie van het gebouw zijn opgenomen.
Dit dossier bevat onder andere

  • bewijsstukken
  • een ondertekende aanstiplijst
  • foto’s van visuele vaststellingen
  • een grafisch dossier

Door het uitwisselen van dit dossier bij de overhandiging van het EPC-certificaat, kan het werk van de energiedeskundige worden vergemakkelijkt en kan de heropmaak van het EPC-certificaat efficiënter verlopen.

Wat is de verplichting voor het opnemen van de jaarlijkse meterstand?

Gebouweigenaars zijn verplicht om minstens jaarlijks de meterstanden te registreren die nodig zijn voor de bepaling van het hernieuwbare aandeel in het EPC NR.

Deze jaarlijkse meteropnames mogen door de gebouweigenaar, gebouwgebruiker, energiedeskundige type D of door een interne medewerker (bijv. gebouwbeheerder) gebeuren.

Wat betekent een EPC voor een niet-residentieel publiek gebouw?

Een EPC beoordeelt de energiezuinigheid van een gebouweenheid die wordt gebruikt als een publiek gebouw. Dit omvat entiteiten in alle soorten en maten, zoals scholen, winkels, ziekenhuizen en andere soortgelijke gebouwen. Het EPC-rapport laat zien welke maatregelen nodig zijn om het publiek gebouw te renoveren naar een koolstofneutrale gebouweenheid.

Meer weten over EPC NR? 

Ontdek hier waarom je best kiest voor MijnEPB

  • Met meer dan 4000 lopende werven in heel Vlaanderen kunnen we binnen 10 werkdagen uw EPC opmaken.
  • Ons team wordt versterkt door 20 ingenieurs die zich voortdurend bijscholen en beschikken over 10 jaar ervaring als energiedeskundigen.
  • Via ons vlotte stappenplan heeft u uw EPC Niet Residentieel in een oogwenk!
    1. Bezorg ons informatie over het project, zoals het correcte adres en eventueel plannen.
    2. Binnen 48 uur ontvangt u van ons een offerte.
    3. Na goedkeuring van de offerte komen we binnen 10 werkdagen langs.
    4. Tijdens ons bezoek ter plaatse voeren we de nodige metingen en simulaties uit.
    5. Uiterlijk 10 dagen na ons bezoek ter plaatse ontvangt u uw EPC NR.

Vraag gerust een offerte aan en laat u aangenaam verrassen door onze professionele en betrouwbare aanpak!

Hoeveel kost een EPC NR?

De prijzen variëren, deze gaan van 500€ voor kleine handelszaken tot 10.000€ voor zeer grote sites met verschillende gebouwen op. De kostprijs is dus steeds afhankelijk van de grootte van het gebouw. Wij houden hiermee rekening zodat je steeds kan rekenen op een zeer interessante prijs. Aarzel dus niet om offerte op te vragen voor uw site.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be