Feb 2017
Een steeds meer voorkomend dilemma bij nieuwbouwwoningen is het al dan niet plaatsen van radiatoren of een vloerverwarming in slaapkamers. Door het plaatsen van meer isolatie, geavanceerde ventilatiesystemen en aandacht voor een goede luchtdichtheid is de warmtevraag in een nieuwe woning sterk gedaald.
Een statistische studie uitgevoerd door Marc Delghust, onderzoeker aan de Universiteit Gent, heeft uitgewezen dat de besparing op de energiefactuur in energie-efficiënte woningen lager ligt dan verwacht. De aanwezigheid van vloerverwarming (eventueel met warmtepomp) betekent in de praktijk vaak dat de verwarming continu aan staat, wat langere stooktijden oplevert. Het onderzoek toont aan dat een leefruimte met vloerverwarming 50 tot 60% van de tijd wordt verwarmd. Daarnaast ligt het aantal verwarmde ruimtes in energie-efficiënte woningen ook hoger. Kortom: de nieuwste energie-efficiënte systemen zorgen in de praktijk voor een grote stijging van het algemeen comfort en een kleine daling van het energiegebruik.
De gebruiker kan beter bewust worden gemaakt van de technologie in de woning. Vloerverwarming heeft een kleiner vermogen en reageert daarmee ook trager. Daarom blijft de installatie aan, al dan niet met een nachtverlaging. De geproduceerde warmte is echter niet helemaal verloren door het goed isoleren en luchtdicht maken van de woning. De warmte van de leefruimtes stijgt en zorgt automatisch voor een redelijk comfortabele temperatuur in de slaapkamers.
De belangrijkste schakel in de beslissing is de mate van comfort die je in de slaapkamers wil. Voor het slapen is het niet noodzakelijk een temperatuur van 20 tot 22°C te bereiken. Voor studeer- en kinderkamers ligt dat gevoeliger en is een verwarming meer aangewezen.
Je kan bijvoorbeeld opteren om aansluitingen voor radiatoren te voorzien in alle kamers, maar de plaatsing uit te stellen. Het plaatsen van zowel radiatoren en vloerverwarming is in de EPB-wetgeving echter niet interessant omdat er twee circulatiepompen nodig zijn. Dat levert gemiddeld een toeslag van 2 tot 3 E-peilpunten op.
Plaats je overal vloerverwarming, dan heb je maximaal comfort in de woning en een optimaal E-peil. Maar onderzoek leert ons dat het energiegebruik in realiteit hoger zal liggen. Een moeilijke keuze…
Een andere piste is het plaatsen van elektrische verwarming in de slaapkamers. Zo verwarm je enkel bij op het moment dat het echt nodig is. Deze elektrische verwarming of infraroodverwarming wordt echter streng afgestraft in de EPB regelgeving.
Meer weten? Lees hier of vloerverwarming nog een interessante keuze is of niet.
Bouwt of verbouwt u binnenkort? Vraag zeker een vrijblijvende offerte aan voor EPB-verslaggeving.