May 2016
Bij de verkoop van een woning gaat er enige tijd over omdat er allerhande opzoekingen moeten gebeuren en attesten worden opgevraagd. Deze attesten komen samen bij de notaris als allemaal losse blaadjes en worden overhandigd aan de koper. Het is de bedoeling om met het eengemaakt woningattest deze losse blaadjes te bundelen tot een identiteitskaart van de woning.
De attesten bij de verkoop van je woning zijn er niet zomaar gekomen. Ze staan garant voor een veilige woning die de koper niet voor onaangename verrassingen stelt. Bovendien loop je niet het risico achteraf aangeklaagd te worden voor verborgen gebreken.
Volgende attesten moeten worden aangeboden aan de koper van de woning en worden opgenomen in het eengemaakt woningattest:
Dit toont aan of de bouwgrond bij verkoop al dan niet verontreinigd is. Aan te vragen bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.
Dit energieprestatiecertificaat of EPC attest geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Daarnaast bevat het certificaat tips om meer energie te besparen. Dit wordt opgemaakt door een energiedeskundige.
Dit laat de koper zien of de installatie al dan niet aan de huidige normen voldoet. De controle hiervan gebeurt door een erkende keurder.
Indien je woont in een gebied met overstromingsgevaar dan weet je dat graag. Eventuele risico’s moeten dan ook duidelijk aangegeven zijn in de verkoopsadvertentie en in de verkoopakte. Binnenkort spreekt met hier van het O-peil.
De stedenbouwkundige bestemming van het pand staat op het stedenbouwkundig uittreksel. Aan de hand van dit uittreksel weet de verkoper onder meer of er een stedenbouwkundige vergunning werd uitgereikt en of er sprake is van een bouwovertreding.
Een postinterventiedossier geeft technische informatie over de structuur van de woning. Verder bevat deze aanbevelingen over hoe de woning onderhouden kan worden en bevat ze eventueel informatie over vorige (ver)bouwwerken. Dit kan onder andere worden opgemaakt door een veiligheidscoördinator.
Vlaams Minister van leefmilieu Joke Schauvliege overweegt om een asbestinventaris op te nemen in het eengemaakt woningattest. We houden je up-to-date van zodra hierover meer gekend is.
Verder lezen? Bovenstaand artikel sluit sterk aan bij onze uitleg van het Renovatiepact of Renopact.